
4. EEN ONGEVAL LOERT ALTIJD OM DE HOEK.
Er is maar één manier om te werken en dat is de veilige manier. Elke dag opnieuw. Veiligheid begint bij de top, maar leeft overal in de organisatie.
WAT WILLEN WE VERMIJDEN?
HOE?
Geef steeds voldoende aandacht aan veiligheids-bewustzijn.
Doe mee met www.safetymypriority.be van de Confederatie Bouw.
Beter veilig dan rap moet de regel zijn.
Gebruik een Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA). Dit is een beknopte checklist voorafgaand de start van een werf om risico’s te voorkomen. Vb. is er voldoende verlichting, is er struikel of valgevaar e.d.
WAT BRENGT HET OP?
Het correct identificeren, voorkomen en beperken van risico’s op de werf geeft arbeiders een beter gevoel.
De kosten van ongevallen zijn hoog. Denk maar aan het uitvallen van je goede werkkrachten, oplopende verzekeringspremies en uitkeringen.
Sommige klanten mijden bewust bedrijven met hoge ongevallenstatistieken.
Een slechte reputatie zorgt ervoor dat je minder vlot het juiste talent aantrekt.
Meer dan gezond bouwen.
“Wij werken rond een aantal specifieke veiligheidprincipes dewelke stap voor stap worden geïmplementeerd. Hierdoor worden onze mensen langzamerhand meer en meer bewust gemaakt van heel het veiligheidsgebeuren. Natuurlijk is het niet enkel het bewustzijn dat belangrijk is, het is ook de andere ondersteuning die je nodig hebt zoals nieuwe technieken, nieuwe materialen enzovoort.”
-Koen Bollaerts, Preventieadviseur - HSEQ Manager bij Algemene Aannemingen Van Laere
Veilig werken zit in onze genen.
“Wij hebben een applicatie ontwikkeld waarmee we toolboxen tot bij onze medewerkers brengen. Maar nog belangrijker, alle veiligheidsmeldingen zoals ongevallenmeldingen kunnen in die applicatie geregistreerd worden. Natuurlijk is veiligheid op de werf heel belangrijk, maar ook veiligheid op de baan mag niet vergeten worden. Daar hebben we ook een applicatie voor: Truce, die maakt dat tijdens het rijden het gsm-verkeer enkel nog mogelijk is als deze verbonden is met de carkit.”
-Yves Aertssen, CEO Aertssen Group
